Lunch på Aira med François Lurton

Vinproducenten François Lurton

Vinproducenten François Lurton

När en av våra vinproducenter, François Lurton besökte Stockholm i maj fick vi den fantastiska möjligheten att prova en samling av hans utsökta viner under en lunch på Aira. François Lurton, en av vinvärldens mest framstående profiler, är mannen bakom en rad internationellt framgångsrika viner. Hans besök var ett enastående tillfälle att uppleva hans vinmästerverk och höra om hans innovativa metoder och passion för vinproduktion.

François Lurton har visat att det går att producera ekologiska och biodynamiska viner i stora kvantiteter utan att tumma på kvaliteten. Han arbetar efter principen att ha så minimal påverkan på vinerna som möjligt och strävar efter att återspegla vinets naturliga karaktär och växtplats. Han odlar alltid ekologiskt och även biodynamiskt när det är möjligt. Vinerna jäser endast med naturlig jäst och användningen av sulfiter är minimal eller inte tillsatt alls.

Med vid bordet fanns även Patrik från Winomaten. Han har skrivit om besöket, och vi har hämtat inspiration och lånat delar från hans upplevelse. Det är svårt att inte ryckas med i hans vackra och träffsäkra beskrivningar av maten i kombination med François viner. Du kan läsa hela hans artikel, där han guidar dig genom hela menyn och smakupplevelsen, här.

Förutom vin, tillverkar François Lurton också ett gin som heter Sorgin, varunummer 40260, pris 469 kr och det var så denna lunch började, med gindrinken ”Basil Smash” på Airas balkong på andra våningen. Solen var på ett strålande humör denna försommardag på Biskopsudden långt ute på Djurgården. Receptet hittar du här.

Lunchmenyn Aira med vinproducenten François Lurton

Lunchmenyn

Vinlistan

Under lunchen provade vi oss igenom åtta av François Lurtons viner och det visade sig att de matchade rätterna väl.

Första vinet ut var Les Fumées Blanches Rosé som är gjort på 85 % sauvignon gris och 15 % sauvignon blanc. Druvorna kommer mestadels från södra Frankrike och skördas under natten eller tidig morgon för att undvika hettan. Druvorna macererar med skalen i 8-12 timmar för att få ut roséfärgen och jäser sedan på ståltank.

Vinet har en riktigt fin syra med drag av lingon, syrliga röda bär och blodapelsin. Det här är ingen ”godisrosé” utan ett rakryggat vin att matcha till mat eller på bryggan med lite chark och smakrika ostar i sommar.

Svensk bläckfisk, ostron, ängsyra, kaviar
Les Fumées Blanches Rosé Nr. 22138, pris 99 kr.

Les Fumées Blanches är François Lurtons stora världssuccé gjort på 100 % sauvignon blanc som säljs i stora mängder över hela världen.

Nya årgången 2023 känns väldigt fräsch och med mer drag av lime än de vanliga krusbären. Citronen är närvarande såsom svartvinbärsbladen. En kanonårgång av detta vin! Ett stående fynd på Systembolaget.

Les Fumées Blanches

Löjrom, potatisemulsion, gräslök
Les Fumées Blanches Nr. 22139, pris 102 kr.

Mas Janeil Le Petit Pas Blanc 2023 kommer från François sydfranska egendom i Languedoc-Roussillion och är gjort på 30 % grenache gris, 30 % macabeu, 15 % chardonnay, 15 % viognier och 10 % grenache blanc som alla vinifieras separat. Vinet jäser och lagras på ståltank och cementtankar innan buteljering.

Det här vinet är betydligt rundare i smaken med drag av aprikos, persikor och en välbalanserad mineralitet. Väldigt gott och bästa matchen till kommande rätt. Vinet finns i beställningssortimentet med varunummer 50491, pris 139 kr vilket är mycket vin för pengarna.

Hälleflundra, fermenterad melon, sesam och jalapeño
Mas Janeil Le Petit Pas Blanc Nr 50491, pris 139 kr.

Det fanns en härlig ”råhet” i rätten som var väldigt fräsch med härlig syra och hetta från oljorna. Mas Janeil Le Petit Pas Blanc plockade upp all kryddighet i rätten bäst vilket fick oss att tro att vinet även klarar av andra rätter med hetta, till exempel asiatisk eller currydrivna grytor.

François Lurton har idag vinegendomar i Argentina, Chile, Spanien och två stycken i Frankrike. Vi funderade på hur han fördelar sin tid mellan dessa egendomar?

”Jag är alltid på plats vid skörden och provsmakar druvorna så att de har fått den mognadsgrad som jag vill ha. Jag har boningshus på samtliga egendomar så det är inga problem för mig att flytta runt”

Hur involverad i vinmakningen är du idag?

”Jag fattar alla beslut själv som tid för skörd och andra större åtgärder. Jag har bra teams på plats vid alla egendomarna men ingenting sker utan mitt godkännande” berättar François.

Har du någon favorittid under året i vingården?

”Jag älskar att ta promenader med min hund i vingårdarna när vi närmar oss skördetiden och senare på hösten när löven skiftar färg”

Vi lämnar nu François franska viner och beger oss först till Chile med Humo Blanco chardonnay 2023.

”Vingårdarna ligger nära havet och varje morgon breder en vit dimma ut sig över vinstockarna som är 20 år gamla. Vi odlar biodynamiskt och är även certifierade (Demeter)” berättar François.

Druvorna skördas för hand tidigt på morgonen för att undvika hettan. Vinet jäser mestadels på betongtankar och stål men en liten del även på ekfat.

Vinet har en härlig rondör med inslag av apelsin & ananas och med en fin syra med skärpa från citrus. Vinet finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

Humo Blanco Chardonnay Nr. 54264, pris 139 kr.

Vi förflyttar oss nu till Argentina med Piedra Negra Grand Lurton Blanco som är gjort på 80 % tocai friulano, 20 % sauvignon blanc. Tocai friulano jäser på ekfat och sauvignon blanc jäser på amforor.

Väldigt aromatiskt vin med en härlig kryddighet, viss smörighet och med en välgörande citrusdriven syra. Matchade kommande rätt riktigt bra och är en säker match till fiskrätter med smöriga såser, gärna med lite forellrom i. Vinet passar utmärkt för vidare lagring om du är nyfiken på smakförändringen med lagring. Finns i beställningssortimentet.

Quenelle med pilgrimsmussla, kungskrabba, grädde och rom
Grand Lurton Blanco Nr 55383, pris 249 kr.

Vi förflyttar oss tillbaka till Languedoc-Roussillion med 2023 Mas Janeil Petit Pas Rouge. Vinet är gjort på 50 % grenache, 27 % syrah, 18 % carignan och 5 % mourvèdre och jäser på både fat och cementtankar.

Tydlig ton av björnbär, kaffe, körsbär, örter & en nypa vanilj. Allt stramt hållet med tydlig tanninstruktur. Till den kommande murklan var detta en klockren match.

Mas Janeil Petit Pas Rouge Nr. 79687, pris 119 kr.

Vi byter världsdel med 2023 Humo Blanco Pinot Noir som görs i Chile och detta var utan tvekan provningens största fynd. Vinet består av 100% biodynamiskt odlad pinot noir som jäst med naturlig jäst och i årgång 2023 har ingen ek använts alls.

Vinet har en slank och elegant profil med bäriga inslag av viol, hallon, mogna jordgubbar och läckra kryddtoner. Vinet håller 15 % alkohol vilket vanligtvis är för mycket för oss men frukten bär upp detta med bravur. Ett rejält fynd för 119 kr med varunummer 5406.

Duva, murklor, lakrits, sake och ringblomma
Humo Blanco Pinot Noir Nr 5406, pris 119 kr.

Till kommande ostservering får vi prova ett av François Lurtons prestigeviner i form av 2017 Piedra Negra Chacayes. Vinet görs på två olika kloner av druvan malbec och 10 % cabernet sauvignon. Vinet jäser på stora franska ekfat och efter jäsning macererade druvskalen med vinet i en hel månad. Därefter lagring två år på franska barriquer.

Vinet är ett riktigt powerhouse. Inslag av svarta vinbär, kaffe, kvalitetschoklad med hög andel kakao och svårfångade röda bär. Tillsammans med ostarna lyser vinet upp rejält och är man sugen på en grillad köttbit sitter detta vin som en smäck. Ypperligt vin att lagra länge om du är ute efter lagringsvin.

Efter lunchen gjorde Patrik på Winomaten en intervju med François i skuggan på Airas balkong. Patrik berättar, med tanke på hur oerhört framgångsrik François är gav han ändå ett genuint ödmjukt intryck och svarar eftertänksamt på alla frågor utom den här:

Har du något favoritvin bland alla viner du producerar?

”Nej. Det skulle vara som att välja bland mina barn” säger François och skrattar.

Tack Patrik på Winomaten för att vi fick inspireras och låna delar av din välskrivna artikel.

Klicka på bilderna och läs mer om varje vin

Föregående
Föregående

Rosévin – Sommarens rosa dryck