Tajarin al Ragù & Nebbiolo
Italien, pastans hemland. Här har varje region, eller till och med varje by, sin egen typ av pasta. I norra Italien hittar vi pastan tajarin som är välkänd bland vinälskare eftersom den ofta serveras på restauranger runt om i Piemonte, en av Italiens mest välkända vinregioner. Pastan är väldigt tunn och krämig eftersom den innehåller mer ägg än andra sorter, och serveras traditionellt sett endast med smör och färskriven tryffel, eller med en mustig köttfärssås som lokalt kallas ragù. Två rätter som båda passar fantastiskt med de lokala, eleganta rödvinerna på druvan Nebbiolo.
Den mest klassiska vinmatchningen är vin från ett av de minsta vinområdena i Piemonte, nämligen Barolo. Här tillverkas vinerna alltid på druvan Nebbiolo och de lagras alltid länge på fat. Resultatet blir eleganta viner med en djup och komplex smak, samt den karaktäristiska strävheten druvan alltid ger. Tajarin al ragù är därför en väldigt bra matchning eftersom köttfärsen och krämigheten i rätten rundar av strävheten och hjälper till att lyfta fram mer av de rödfruktiga tonerna i vinet. Även Langhe Nebbiolo, en lättare stil av druvan från ett större område runt om Barolo, gör sig väldigt goda till.
Tajarin al ragù
(4 portioner)
Du behöver
500 g kalvfärs (eller blandfärs)
1 morot
1 selleristjälk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
2 dl vitt vin (matlagningsvin går också bra)
400 g finkrossade tomater
2 matskedar tomatpuré
1 dl matlagningsgrädde
1 lagerblad
0,5 msk torkad oregano
0,5 msk torkad basilika
0,5 msk torkad salvia
Salt, peppar
1 pkt tajarin-pasta
Ev. parmesan
Gör så här:
Finhacka morot, selleri, lök och vitlök och fräs i olivoljan i en stor panna tills mjukt. Häll över vinet och låt ånga av i två minuter. Tillsätt färsen och stek snabbt. Häll över krossade tomater samt tomatpuréen, sänk värmen och rör ihop. Häll sedan i grädde och torkade kryddor. Låt stå på låg värme i minst 30 minuter men gärna längre. Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med tajarin och finriv parmesan över.
Smaklig måltid!