Örtig risotto och Alp-viner
Italien är ett land känt för både sin mat och sitt vin. Vad man äter skiljer sig åt över landet, men i de norra delarna har risotto länge varit en signaturrätt som fungerar bra både som varmrätt i sig eller som ett tillbehör. Smakerna går dessutom att variera efter säsong eller lust. Detta recept är en fräsch variant av risotto som tillsammans med färska örter, är elegant nog för att matchas till ett fruktigt vitt vin eller smakrik och krämig nog för att klara av ett lättare rött vin.
Eftersom maträtten kommer från de norra delarna av Italien dricks självklart gärna vin från samma del till. Vi rekommenderar därför två härliga flaskor från de italienska alperna. Här, i området Alto Adige, håller vinproducenten Franz Haas till och eftersom deras druvor odlas högre upp i bergen behåller de en väldigt frisk syra som lättar upp en krämig risotto. Franz Haas är namnet både på vingården och på dess vinmakare, som just nu är familjens åttonde generation inom företaget. Testa denna risotto antingen med deras Lepus, ett aromatiskt och friskt vitt vin på Pinot Bianco eller deras röda Pinot Nero, som är det italienska namnet på den eleganta druvan Pinot Noir.
Örtrisotto
(4 portioner)
Du behöver
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
350 g risottoris, exempelvis carnaroli
2 dl vitt vin
0,5 citron
2 dl riven parmesan
2 msk smör
1 kruka färsk persilja
1 kruka färsk basilika
Salt & peppar
Gör så här:
Värm upp vatten tillsammans med buljongtärningarna tills de löst upp sig, och behåll sedan buljongen ljummen. Skala och hacka schalottenlökar och vitlök, stek sedan i olivolja. När löken är mjuk hälls riset på och steks i 1 – 2 minuter innan vin och juice från en halv citron hälls över och låts koka bort. Sänk värmen och häll i buljongen över riset i omgångar, 1 dl åt gången, så all vätska hinner absorberas av riset. Detta tar ca. 20 minuter. Under tiden hackas de färska örterna. Efter all buljong är blandad med riset rörs örterna, parmesan och smör ner för en extra krämig känsla. Smaka av med salt och peppar.
För en somrigare känsla går det bra att toppa sin risotto med gremolata, alltså finhackad färsk persilja blandat med olivolja, rivet citronskal och pressad vitlök. Vill man istället få en djupare smak på sin risotto går det att byta ut grönsaksbuljongen till svampbuljong och även toppa med smörstekta kantareller eller champinjoner. Risotton går även utmärkt att servera som tillbehör till bland annat stekt lax eller kyckling.
Smaklig måltid!
Inuti Franz Haas vineri där fatlagringen sker