Grillen går varm

När sommarsolen skiner och grillen tänds, är det dags att välja viner som passar bäst till grillad mat. Att hitta rätt vin kan verkligen förhöja smakupplevelsen.


Låt oss börja med en guide till att välja viner som passar perfekt till olika grillrätter, baserat på fem enkla tips.

  1. Syra i maten behöver vin med hög syra

  2. Mat med sötma mår bäst med ett vin med mjuka tanniner eller lite sötma

  3. Mycket fett i maten? Ett vin med hög syra lättar upp

  4. Tyngre rätter med mycket struktur passar fint med ett tyngre vin med mycket tanniner

  5. Lättare rätter paras gärna ihop med lättare viner

Matcha grillad mat med vin? här kommer några av våra favoriter.

Tinto De La Casa - Argentina Nr 77002. Pris 296 kr
Producent: Matias Riccitelli

Perfekt till: Grillad entrecôte med chimichurri och grillade grönsaker.

Varför: Den rika, kryddiga karaktären och de mjuka tanninerna i Tinto De La Casa kompletterar perfekt de robusta smakerna av grillad entrecôte och de syrliga tonerna i chimichurri. Den friska syran i vinet balanserar de feta inslagen i köttet.

Fakta: Tinto De La Casa är ett elegant malbec-vin från Matias Riccitelli, en vinmakare känd för sina lekfulla, unika och karaktärsfulla viner. Druvorna växer på höga höjder i Mendoza, Argentina. Vinet har en djup lila färg och en komplex doft av blommor och kryddor. Den friska syran och de mjuka tanninerna gör det till ett utmärkt val för grillad mat.


Masi Modello Trevenezie - Italien Nr 2386. Pris 99 kr flaska eller på box 279 kr.
Producent: Masi

Perfekt till: Grillade vegetariska spett med halloumi, paprika och zucchini.

Varför: Det ungdomliga och bäriga vinet, med toner av skogshallon och blåbär, harmoniserar väl med de milda och grillade smakerna av halloumi och grönsaker. Den friska syran lyfter rätten och gör den mer livfull.

Fakta: Modello Rosso är ett modernt vin från Masi, skapat med traditionella Venetodruvor. Druvorna refosco och raboso ger vinet dess karaktäristiska färg och tanninstruktur. Vinet har jästs och lagrats på stora slovenska ekfat, vilket bidrar till dess eleganta och balanserade smakprofil.

Visste du att: Namnet på druvsorten refosco kommer av att druvorna är väldigt mörka. Under romartiden kallades druvsorten racimulus fuscus som kan översättas till mörk klase.

Perfekt till: Grillade lammkotletter med rosmarin och vitlök.

Varför: Den eleganta och kryddiga karaktären hos Campofiorin kompletterar lammets robusta smaker. Vinet har en bra tanninstruktur och en frisk syra som balanserar fetman i lammköttet.

Fakta: Campofiorin är ett nyanserat vin med dofter av mörka körsbär och plommon samt inslag av fat. Det är gjort med den unika ripasso-metoden, skapat av Masi 1964, vilket ger vinet en andra jäsning på druvskal från amarone. Vinet lagras i stora slovenska ekfat i 18 månader, vilket ger det en komplex och rik smak.


Mas Janeil Le Petit Pas – Frankrike Nr 79687. Pris 119 kr Producent François Lurton


Perfekt till:
Grillad kyckling med provensalska örter.

Varför: Den medelfylliga och välbalanserade smaken med inslag av björnbär och örter i Le Petit Pas passar perfekt till de aromatiska och örtiga smakerna i grillad kyckling.

Fakta: Le Petit Pas är ett medelfylligt rött vin från Mas Janeil, beläget i Agly Valley. Det har en intensiv doft av röda bär och örter, och vinet är gjort på druvor som Grenache, Syrah, Carignan och Mourvèdre. En del av vinet har lagrats på ekfat, vilket ger det en fin komplexitet och balanserad struktur.

Visste du att: Le Petit Pas betyder ”det lilla steget” och syftar på mulan som vandrar genom örtiga snår och vingårdar.


Berså Terra Alta Stig Lindberg – Spanien Nr 58043. Pris 159 kr

Perfekt till: Grillade fläskkotletter med äppelsås och rostade rotfrukter.

Varför: Den bäriga och kryddiga smaken hos Berså Terra Alta med toner av björnbär, blåbär och lakrits balanserar de söta och rika smakerna av fläskkotletter och äppelsås. Den höga syran fräschar upp rätten och gör den lättare.

Fakta: Berså Terra Alta är ett elegant rött vin från Katalonien, och är en hyllning till den svenska designern Stig Lindberg och hans ikoniska mönster Berså. Vinet är gjort på garnacha-druvor som växer på höjder mellan 350 och 450 meter. Vinet lagras på franska ekfat i fyra månader, vilket ger det en aromatisk och kryddig smakprofil.


Torres Coronas Tempranillo – Spanien Nr 6996. Pris 89 kr
Producent Miguel Torres

Perfekt till: Grillade hamburgare med cheddarost och karamelliserad lök.

Varför: Den medelfylliga och eleganta smaken med toner av mörka bär och vanilj i Torres Coronas Tempranillo passar utmärkt till de rika och saftiga smakerna av en grillad hamburgare med cheddarost. Den uppfriskande syran balanserar fetman i osten och köttet.

Fakta: Torres Coronas är ett tempranillo-vin från den välrenommerade producenten Miguel Torres. Vinet har en mörkt granatröd färg och en komplex doft av mörka bär och ekfat. I eftersmaken, som är medellång och något eldig, växer en elegant ekfatston fram.

Visste du att: Druvsorten tempranillo kommer ursprungligen från Spanien, antagligen från Rioja. Namnet kommer från det spanska ordet temprano, som betyder 'tidig', och hänvisar till att druvsorten mognar tidigt.

Vitt vin till grillat går också alldeles utmärkt…

Perfekt till: Grillad vit fisk med citron och örter.

Varför: Den fräscha och fruktiga smaken med toner av mogna äpplen och päron i Masianco lyfter de subtila och delikata smakerna i grillad vit fisk. Den höga syran och den fylliga eftersmaken harmoniserar väl med fiskens milda smaker och de friska tonerna av citron och örter.

Fakta: Masianco är ett vitt vin från Masi, gjort på druvorna pinot grigio och verduzzo. Druvorna kommer från Friuli, nära Venedig. Pinot grigio bidrar med friskhet och en aromatisk stil, medan verduzzo ger struktur och fyllighet. Vinet jäser och lagras på ståltank och franska ekfat, vilket ger det en balanserad och fräsch karaktär. Denna kombination gör Masianco till ett perfekt val för grillad vit fisk, där vinets eleganta fruktighet och syra lyfter fram fiskens naturliga smaker.

Visste du att: Pinot gris trivs bäst i svala klimat, som i Alsace, södra Tyskand och norra Italien. Pinot gris har lite olika namn beroende på var den växer. I Tyskland och Österrike kallas den ruländer eller grauburgunder och i Italien går den under namnet pinot grigio.

Att välja rätt vin till grillmaten kan verkligen lyfta måltiden till nya höjder. Oavsett om du föredrar rött eller vitt, lätt eller fylligt, finns det ett vin som passar just dina grillfavoriter. Prova något nytt och låt smakerna av vin och grillat samspela för nya matupplevelser.

Klicka på bilderna och läs mer om varje vin

Föregående
Föregående

Vinval till kräftskivan

Nästa
Nästa

Sommarsmakens frestelser