Midsommar & vin

Vin till sill?

Midsommar är en av Sveriges mest älskade högtider, fylld av traditioner, gemenskap och festligheter. För många människor markerar den början på ledigheten och sommarens inledning. Det dansas runt midsommarstången och vi njuter av ett dignande bord fyllt med svenska delikatesser. Men vad passar egentligen till sill och de andra klassiska midsommarrätterna? Låt oss presentera ett fantastiskt val: Dreissigacker Riesling Organic Trocken, 2022.

Midsommarfirandet har djupa rötter i svensk folktro och kultur. En typisk midsommarafton börjar med att man klär och reser midsommarstången, ofta dekorerad med blommor och löv. Efter sång och dans kring stången fortsätter festligheterna med en stor gemensam måltid. Sill, färskpotatis, gräddfil, gräslök och jordgubbar är några av de rätter som alltid finns med på midsommarbordet. Många passar också på att njuta av gravad lax, rökt fisk och olika sorters knäckebröd och ostar.

Dreissigacker Riesling Organic Trocken, 2022, Nr. 2294, pris 139 kr.

Med ett midsommarbord som består av så många olika maträtter kan det vara en utmaning att hitta ett vin som passar till allt. Dreissigacker Riesling Organic Trocken, 2022, är dock ett utmärkt val. Detta ekologiska vin från Rheinhessen i Tyskland är både elegant och mångsidigt, vilket gör det idealiskt för midsommarens varierade smaker.

Varför passar Dreissigacker Riesling?

  1. Frisk syra: Riesling är känt för sin friska syra, vilket gör det till en perfekt match för de salta och syrliga smakerna i sillen. Syran balanserar också de fetare rätterna som gräddfil och gravad lax.

  2. Aromatiska toner: Dreissigacker Riesling bjuder på aromer av gröna äpplen, citrus och en hint av mineralitet. Dessa smaker kompletterar både de milda och de starkare smakerna på midsommarbordet, som färskpotatis och rökt fisk.

  3. Ekologisk kvalitet: Att vinet är ekologiskt framställt är ett extra plus, särskilt för dem som värdesätter hållbara och naturliga val. Detta bidrar också till vinets rena och klara smakprofil.

  4. Torr och elegant: Den torra stilen gör att vinet inte blir övermäktigt tillsammans med maten utan i stället lyfter fram smakerna och skapar en harmonisk helhet.      

Och det bästa av allt! Den finns på hyllan i Systembolagets sortiment så du hinner springa och köpa den innan midsommar.

Glad midsommar!


Läs om producenten

Jochen Dressigacker är en ung dynamisk vinmakare som det senaste året seglat upp som en av de mest intressanta vinmakarna i regionen. Den välskötta egendom ligger i centrala Rheinhessen strax utanför byn Bechtheim och består av 45 hektar, varav 60 % är odlat med Riesling. Egendomen har mycket gamla anor och grundades av Jacob Sauer redan år 1728 och togs över av Jochen 2001. 

Jochen har satt stort fokus på att förbättra arbetet i vingårdarna, succesivt har han konverterat alla sina odlingar till ekologiskt och arbetar efter biodynamiska principer. Han har även haft fokus på lägre skördeuttag, övergå till att skörda allt manuellt och enbart använda naturlig jäst. Det pressas även druvor med fötterna i vineriet för att det är den skonsammaste metoden av alla. 

Dreissigacker ligger i framkant av den så kallade ”Rheinhessen-revivel” som pågår just nu. Regionen är ett av Tysklands största vinområde, med en odlad areal på mer än 26 000 hektar. Idag produceras här förnärvarande några av Tysklands mest spännande viner, med otrolig renhet och aromatiska egenskaper. 

Jochen Dressigacker har planer på att gå med VdP och har redan påbörjat arbetet, i och med att han arbetar efter samma pyramid som VdP antagit, med att märka sina viner efter vingårdslägen: Estate, Village och Singel Vineyard. 

Short facts: 

Den förste i Tyskland att göra Riesling som i Champagne – blanda årgångar. 

Ekologiska odlingar och följer Biodynamiska principer. 

Handskörd och limitering av druvor för att säkerställa kvalitet. Endast naturlig jästkultur från den egna gården eller spontan jäst. 

Föregående
Föregående

Sommarsmakens frestelser

Nästa
Nästa

Upptäck Ándica – Naturens kraft i ett glas