Rustik pasta möter klassisk Ripasso
Masi Campofiorin, Italien Nr 5123. Pris: 150 kr
Producent: Masi
Matlagerskan bjuder på smarrigt recept
Pasta med salsicciaragu och salviagremolata är smakrik, rustik och enkel nog att imponera på gäster utan att du behöver stressa i köket. Servera med det röda vinet Masi Campofiorin som möter upp smakerna med en finstämd fatkaraktär, kryddighet och toner av hallon och nougat.
Varför det fungerar så bra:
Vinet görs av druvorna 70 % corvina, 25 % rondinella och 5 % molinara. En tredjedel av druvorna semitorkas i sex veckor, vilket bidrar till vinets intensitet och fyllighet. Därefter får vinet jäsa två gånger innan det lagras i 18 månader på stora slovenska ekfat om 600 liter.
År 1964 skapades Campofiorin – en helt ny vinstil och metod vid den tiden, kallad Ripasso. Det innebar att en Valpolicella fick jäsa en andra gång tillsammans med pressrester från Amarone, vilket gav vinet dess unika karaktär. Masi ägde under en tid benämningen Ripasso, men idag är termen fri att använda för alla vinproducenter. På grund av de stora variationerna i kvalitet bland Ripasso-viner valde Masi dock att ta bort termen från Campofiorins etikett.
Visste du att:
Valpolicella kommer sannolikt från latinets Val Polis Cellae, som betyder ”dalen med vinkällare” som ger en hint om att vinhistorien här är viktig och sträcker sig långt bak i tiden. Masis vinhistoria började 1772 av familjen Boscaini och är än idag familjedrivet, vilket gör att varje flaska bär på en känsla av tradition och passion.
Och på tal om passion – det är tur att vinet passar så utmärkt till just pasta med salsicciaragu och salviagremolata, för vår samarbetspartner Matlagerskan har lagat till en riktigt passande rätt. Här bjuder vi på receptet!
Pasta med Salsicciaragu och salviagremolata
Du behöver
350 g salsicciafärs
1 liten morot
1 schalottenlök
0,5 fänkål
Olja till stekning
1 nypa chiliflakes
1 msk tomatpuré
400 g krossade tomater av god kvalitet
1 dl vatten
1 dl grädde
100 g mascarpone
Salviagremolata:
1 vitlöksklyfta – riven
0,7 dl finhackad salvia
0,7 dl finhackad persilja
0,5 citron – zest
1 msk citronjuice
3 msk olivolja
Salt och peppar
Till servering:
Riven parmesan
Pasta
Olivolja
Gör så här:
Blanda samman vitlök, örter, citron och olja till gremolatan, smaka av med salt och peppar och låt stå i rumstemperatur.
Hetta upp en stekpanna med olja, fräs på salsiccafärsen ihop med finhackad morot, lök och fänkål, tillsätt chiliflakes efter tycke samt tomatpuré och låt fräsa ytterligare några minuter.
När allt får färg tillsätts krossade tomater och vatten, lått puttra ca 10 min på låg värme innan grädden tillsätts. Stäng av värmen och vänd ner mascarponen. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastan al dente och servera med ragun, toppa med gremolata, parmesan och ringla över lite olivolja.
Tack Hanna Nilsson
Känd som Matlagerskan, en svensk matentusiast som brinner för att skapa och dela recept. Hon betonar lusten att experimentera och sticker ut för sitt kreativa förhållningssätt till mat, där hon kombinerar traditionella recept med moderna inslag.