Sätt smak på advent
Enkla och supergoda tilltugg med vinförslag!
Vi har samlat våra bästa vintips för den stundande adventstiden. Oavsett om du föredrar ett fylligt rödvin, ett friskt vitt eller en elegant rosé, har vi något som passar perfekt till de mysiga stunderna med familj och vänner. Dessutom bjuder vi på enkla men supergoda tilltugg som lyfter smakupplevelsen. Låt oss guida dig genom en smakfull advent!
Krämig brie på rostad baguette med körsbärssylt och rosmarin
Du behöver
Surdegsbaguette
Brieost
Körsbärssylt
Färsk rosmarin
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Skär baguetten i skivor och lägg dem på en plåt.
Lägg en skiva brieost på varje baguetteskiva.
Toppa med en sked körsbärssylt och lite hackad rosmarin.
Rosta i ugnen i ca 10 minuter tills osten smält och blivit gyllene.
Ugnsgratinerad getost med dadlar och bacon
Du behöver
Getost
Dadlar
Bacon
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg getost i botten på en ugnsform.
Dela dadlar och bacon i mindre bitar och strö över getosten.
Gratinera i ugnen i ca 15-20 minuter tills baconet är krispigt och osten smält.
Chorizo i ugn med ädelost, päron, honung och valnötter
Du behöver
Skivad chorizo
Ädelost
Päron
Honung
Valnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
’Klä in’ ugnformen i chorizoskivor.
Skär päronet i mindre bitar och lägg dem ovanpå chorizon.
Smula över ädelosten och ringla honung över hela rätten.
Strö över valnötter och rosta i ugnen i ca 15-20 minuter tills allt är genomvarmt och osten smält.
Masi Bonacosta, Italien Nr 6998. 12 % vol. Pris: 125 kr
Producent: Masi
MASI BONACOSTA
En av flera trotjänare från MASI Agricola. Druvorna i Bonacosta jäser i 20 dagar och har lagrats sex månader på slavonsk ek och en månad på flaska. Detta ger oss ett ungt och fräscht intryck i doft och smak med härliga tanniner som ger bra struktur åt vinet. Passar utmärkt till dessa tilltugg och den klassiska ost- och charkbrickan!
Druvor: Corvina 70 %, Rondinella 25 %, Molinara 5 %
”Masi Bonacosta blir en utmärkt följeslagare till både smakrika och milda tilltugg.”
Sangre de Toro Reserva, Spanien Nr 2686. 14,5 % vol. Pris: 99 kr
Producent: Miguel Torres
SANGRE DE TORO
Klar rubinröd färg, relativt hög intensitet. Stor och solvarm fruktig doft med djupa toner av björnbär, mörka plommon samt inslag av lakrits och ek. Generös smak med mjuka tanniner och lång eftersmak av mörka bär och vanilj.
Druvor: Garnacha 70 %, Tinta Cariñena 25 %, Syrah 15 %
”Den generösa fruktigheten i Sangre de Toro gör det till en perfekt match för kraftigare rätter som krämig brie på rostad baguette med körsbärssylt och rosmarin, samt chorizo i ugn med ädelost, päron, honung och valnötter”
Masi Masianco, Italien Nr 2415. 13 % vol. Pris: 99 kr
Producent: Masi
MASI Masianco
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av honungsmelon, päron, mandel, citrusskal och örter.
Masi Masianco Pinot Grigio delle Venezie är ett mångsidigt vin som med sin friska syra, fruktiga smak och subtila mineralitet passar utmärkt till dessa smakrika ugnsrätter. Oavsett om det handlar om den krämiga brien, den kryddiga chorizon eller den gratinerade getosten, kommer detta vin att förhöja dina matupplevelser och skapa en harmonisk balans mellan mat och vin.
Druvor: Pinot Grigio 85 %, Verduzzo 15 %
Les Fumées Blanches Rosé, Frankrike Nr 22138. 12 % vol. Pris: 99 kr
Producent: François Lurton
LES FUMÉES BLANCHES ROSÉ
Les Fumées Blanches Rosé bjuder på toner av smultron, vildhallon, blodapelsin och färska örter. Den friska, bäriga smaken passar perfekt med de kryddiga, smakrika tilltuggen.
Druvor: Sauvignon gris 100 %
”Den fräscha karaktären hos rosévinet gör att det fungerar bra med ugnsrostade rätter”
Torres Gran Viña Sol, Spanien Nr 2459. 13,5 % vol. Pris: 92 kr
Producent: Miguel Torres
TORRES GRAN VIÑA SOL
Härligt fruktig doft med inslag av gult äpple, tropisk frukt, citrus och vanilj. Medelfylligt och friskt med lång och fruktig eftersmak av honungsmelon och smörkola.
Druvor: Chardonnay 100 %
”Vinets friska syra och fruktiga noter kommer att balansera den salta och rika smaken av baconet samt den söta smaken av dadlarna.”
Klicka på bilderna och läs mer om varje vin