Valpolicella och regionens unika vinstilar

Valpolicella och regionens unika vinstilar

Valpolicella är en vinregion i Veneto, nordöstra Italien, välkänt för vinstilen Amarone. Men det är inte bara Amarone som tillverkas här, utan totalt fyra olika röda viner i varierande stil. Här odlas lokala druvor, främst Corvina, Corvinone och Rondinella, men fler är tillåtna. När man reser runt i området, som är populärt bland turister då det ligger just norr om Verona, ser man ofta rankor i pergola-system. Det är vanligt att binda upp sina vinrankor i just pergola för att klasarna ska hänga under lövtäcket och skyddas från en del av solhettan.


Många av vinstilarna i Valpolicella tillverkas med en teknik som heter appassimento. Den används i många andra vinregioner med, men främst för sött vin. Appassimento betyder att man torkar druvorna efter att man skördar dem. När druvklasarna anländer till vineriet läggs de i trälådor eller på bastumattor för att få torka innan de pressas och vinmakningen fortsätter som vanligt. Denna period av torkning gör att druvorna tappar en del av vattnet och skrumpnar ihop, medan all smak och allt socker behålls. Det slutgiltiga vinet har alltså möjlighet att få en mycket mer koncentrerad smak, högre alkohol till och med en restsötma.

 

Valpolicella DOC
Den första vinstilen i området är Valpolicella. Det är den enda av de fyra vinerna som tillverkas här som inte framställs med appassimento-metoden. Enkelt beskrivet är det ett vanligt rött vin, som tillverkas som de flesta röda viner världen över. Det är ofta ett medelfylligt vin med frisk syra och smak av körsbär, körsbärskärnor, plommon och torkade örter. Vinet kan även klassas som Valpolicella Superiore, vilket betyder att vinet lagrats i minst ett år innan det säljs, eller Valpolicella Classico om det kommer från den ursprungliga, högre belägna delen av Valpolicella-regionen. 

Bonacosta Valpolicella

Vintips!
Masi Bonacosta Valpolicella Classico, Italien Nr 6998. Pris 125 kr
Producent: Masi

Det här vinet tillverkas på främst Corvina tillsammans med Rondinella och en liten del av den lokala druvan Molinara. Vinet lagras i fyra månader på ekfat och får smak av körsbär och vanilj, med ett kryddigt avslut. Finns både på hel- och halvflaska!


Amarone della Valpolicella DOCG
Amarone tillverkas genom att druvorna torkas innan de vinifieras. Sedan jäser vinet tills det blir torrt, eller nästan torrt. En del Amarone kan ha några gram restsötma vilket ger en ännu fylligare och rundare stil, samt bidrar till en mer mogen och rik fruktsmak. För att få kallas Amarone måste vinerna dessutom lagras i minst två år, eller minst fyra om man vill göra en Amarone Riserva. Det slutgiltiga vinet har ofta smak av körsbär, torkad frukt som fikon eller russin, choklad och kryddor.  

Vintips!
Masi Costasera Amarone Classico, Italien Nr 2345. Pris 349 kr
Producent: Masi

Masi Amarone tillverkas på samma druvor som deras klassiska Valpolicella, men här har druvorna torkat i tre - fyra månader innan de pressas. När jäsningen är klar lagras vinet på ekfat runt två och ett halvt år. Det ger ett generöst vin med smak av torkade körsbär, kakao och kaffe. Väldigt gott till lagrad hårdost.

Recioto della Valpolicella DOCG
Recioto är egentligen ursprunget till Amarone och var den första stilen att använda appassimento-metoden. Det är ett vin tillverkat på torkade, blå druvor precis som Amarone men till skillnad från en Amarone så jäser inte vinet fullt ut så det innehåller fortfarande socker och är därmed ett sött vin. Först senare började man jäsa klart vinerna och fick då den torra stilen Amarone. Recioto är ofta lika intensiva som Amarone, men med sötma och djupare smak av choklad och russin.

Vintips!
Masi Angelorum, Italien 375 ml Nr 72068. Pris 299 kr
Producent: Masi

Denna Recioto tillverkas enligt traditionen på torkade druvor och med avbruten jäsning för att behålla den naturliga sötman från druvorna. Sedan lagras vinet i ett år på ekfat för att få ännu mer komplexitet. Angelorum Recioto smakar av kakao, dadlar och björnbär med en frisk syra och en tydlig sötma.

Valpolicella Ripasso DOC
Ripasso är en vinstil som ofta kallas ett mellansteg mellan en vanlig Valpolicella och en Amarone. Vinet tillverkas på ett unikt sätt då man använder druvskalen som finns kvar efter jäsningen av Amarone eller Recioto och blandar dessa i ett Valpolicella-vin. Vinet får då jäsa igen tillsammans med druvskalen och får ännu mer smak. En Ripasso måste lagras i minst ett år innan den får släppas på marknaden.

Vintips!
Masi Campofiorin, Italien Nr 5123. Pris 150 kr
Producent: Masi

Det här vinet är ursprunget till stilen Ripasso, men Masi väljer att inte skriva ut termen på etiketten då Ripasso finns i många varierande stilar och en del av låg kvalitet. Idag produceras Masi Campofiorin genom att man låter 30 % av druvorna semitorka under sex veckors tid. Vinet lagras sedan på ekfat i ett och ett halvt år. Slutresultatet blir ett vin med en lättare kropp än Amarone, men med härlig smak av torkade plommon och söta kryddor.

Föregående
Föregående

Det moderna Argentina

Nästa
Nästa

Gör cocktails med Crème de Cassis!