Vinval till skogens svampar

Regnet kom till sist och nu hoppas vi att det kryllar av svamp i de svenska skogarna. Vi blir riktigt sugna på mat med svamp och har såklart några ypperliga tips på vad man kan matcha för vin till. Dessutom bjuder vi på ett riktigt smarrigt recept på svamprisotto som passar både vardagen och festliga bjudningar.

Masi Bonacosta Valpolicella – Italien Nr 6998. Pris 125 kr
Producent Masi

Masi Bonacosta Valpolicella passar särskilt bra till svamprisotto tack vare sin fruktiga smakprofil med toner av körsbär och en lätt kryddighet. Vinets eleganta struktur gör det till ett utmärkt val för en smakrik rätt som svamprisotto.

Det är extra roligt att de här två vinerna inte bara är våra favoriter till svamp. De valdes nämligen dessutom ut av Gunilla Hultgren Karell som perfekta vinval till svamp, i tidningen Allt om Vin nu i oktober, där de beskrevs så här:

Fem getingar i betyg!
Torres Gran Vina Sol Chardonnay, Spanien

”Generöst och mycket vin för pengarna. Drag av gula frukter, lätt vaniljkrydda och fräschör. Matchar exempelvis smörstekta kantareller på toast.”

Torres Gran Vina Sol Chardonnay – Spanien Nr 2459. Pris 92 kr
Producent Miguel Torres

Fyra getingar i betyg!
Masi Costasera Amarone Classico, Italien

”Generös stil med drag av mogna plommon, fikon och söt tobak. Integrerade syror. Servera gärna till en smakrik och krämig svamprisotto.”

Masi Costasera Amarone – Italien Nr 2345. Pris 349 kr
Producent Masi

Med ett sånt fint betyg kunde vi inte låta bli att bege oss ut i skogen med korgen, sen hem till grytan, sleva upp och smaka av. Varför inte testa vårt recept? 👇🏾

 

Svamprisotto recept och rätt vinval

Svamprisotto – en krämig och smakrik rätt som passar både vardagen och festliga middagsbjudningar.


Ingredienser (4 portioner)

  • 3 dl arborioris

  • 1 liter grönsaksbuljong

  • 250 g färska svampar (t.ex. karljohansvamp, kantareller eller champinjoner)

  • 3 schalottenlökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 dl vitt vin (valfritt)

  • 3 msk smör

  • 3 msk olivolja

  • 1,5 dl riven parmesanost

  • Färsk persilja eller ruccola (till garnering)

  • Salt och nymalen svartpeppar efter smak 

Vill du lyxa till det ytterligare addera:

  • 1/2 dl rostade pinjenötter

  • 150 gram lufttorkad skinka (som du kan knapersteka i ugnen på plåt i 10 minuter på 200 grader.)


Gör så här:
Skala och finhacka löken. Fräs lök och vitlök i olivoljan på låg värme tills den mjuknar och blir genomskinlig (ca 5 minuter).

Höj värmen på kastrullen med löken och tillsätt arborioriset. Rör om och stek riset tills tills det blir lätt glansigt.

Om du använder vin, häll i det över riset och låt det koka in.

Börja tillsätta den varma buljongen en slev i taget, rör om under tiden riset suger upp buljongen. Låt riset absorbera buljongen innan du tillsätter mer. Fortsätt tills all buljong är slut och riset är krämigt men har lite tuggmotstånd kvar, det tar cirka 18-20 minuter. Smaka några riskorn för att veta om det är klart.

Skär svampen i skivor och stek i smöret i en stekpanna på medelhög värme tills den fått en fin gyllenbrun färg. Krydda med salt och peppar.

Rör ner svampen och riven parmesan i riset, rör om tills osten smält. Späd eventuellt med mer buljong för en krämigare konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Dags för servering! Toppa med hackad färsk persilja eller ruccola och extra parmesan om du vill. Vill du lyxa till det, toppar du med det knapriga skink-krispet och rostade pinjenötter.

Tips:

  • Du kan blanda olika typer av svamp.

  • Du kan också toppa med finrivet skal från en ekologisk citron för extra fräschör.


Njut av din svamprisotto!

Föregående
Föregående

Tre nya producenter!

Nästa
Nästa

Masi - 200 år av passionerad vinmakning